Eerstejaars verpleegkunde aan de slag in de ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg

Thomas more Mechelen brengt een enthousiaste boost aan de domeinen ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg met de  #wijgaanervoor… met een warmde daad!

In het eerste jaar verpleegkunde gingen de studenten aan de slag binnen de domeinen ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De bedoeling is vooral op een positieve wijze met beide domeinen kennis te maken en ervaringen op te bouwen. Dit onder de noemer: wij gaan ervoor met een warme daad. Verschillende organisaties in de eigen zorgregio werden betrokken en vele warme daden vonden plaats gaande van creatieve kookkunsten, sportieve voetbalpraktijken, speeddaten tot EHBO-vorming met ouderen en personen met een psychische kwetsbaarheid.

In het woonzorgcentrum De Linde (vulpia) te Mechelen konden studenten in de namiddag gezelschapsspelletjes spelen met de bewoners. Op het einde hebben de studenten ook samengezeten om nog te praten over “de goede oude tijd”. De bewoners gaven aan dat ze het zeer fijn vonden en hoopten vooral dat de studenten terug konden komen. De studenten brachten dat het een fijne ontdekking was, een andere manier van zorg bieden. “Faith (student verpleegkunde), De linde heeft een  huiselijke sfeer en is tegelijk van het nodige comfort  voorzien, dat is belangrijk om een duurzame zorg te kunnen bieden. Ouderenzorg is niet alleen de technische taken uitvoeren. Wij moeten inderdaad met onze kennis (hoofd) en handen werken maar 100% zeker ook vanuit ons hart.”

Wij gaan ervoor… met een gezondheidshoekje! De Keeting vzw is een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen.  Er is op dit moment nog een gezondheidskloof, hoe lager op de sociale ladder, hoe meer kans op ziekte. In 2017 was dit dan ook het thema voor de werelddag van verzet tegen armoede: “Gezondheid verdraagt geen uitstel” De studenten informeerden de personen over gezondheid maar namen vooral vitale parameters zoals bloeddrukcontrole, saturatie en polsslag. De organisatie heeft een gezellige en open sfeer, de ontmoeting – op laagdrempelige manier - was hier ook mogelijk.

Inola (student verpleegkunde), ging als reporter mee de activiteit volgen van haar medestudenten. “Ik was vandaag te gast in de sjarabang vzw, zij zetten zich in voor volwassenen met een mentale beperking. Ze doen dit aan de hand van kunst, het is dan ook eigenlijk een atelier. Een persoon die deelnam aan de activiteit was ooit een entertainer  maar daarna gevallen op vakantie. Hier bovenop heeft de persoon ook Parkinson. Iedere donderdag maakt de persoon zich klaar om naar sjarabang te komen - waarom naar sjarabang?  Omdat iedereen hem aanvaardt hoe hij is. Hij kan zichzelf daar zijn. Hij heeft er ook vrienden voor het leven gemaakt verteld hij me. Hij weet dat hij daar altijd op kan rekenen en ook andersom en dat vind hij net zo leuk. Er zal ook niemand zeggen dat de werkjes niet mooi zijn. Iedereen heeft zijn eigen unieke creatieve manier om iets te maken en dat merk je ook.  De persoon bedankte mij en mijn medestudenten ook. Hij zei letterlijk: aan de verpleegkundigen heb ik al veel te danken, zij hebben altijd goed voor me gezorgd en zij zijn onze toekomst.

Een sterke warme daad was de EHBO initiatie in het Psychiatrisch Ziekenhuis te Duffel. Phaedra (student verpleegkunde) sprak enkele personen aan: “op Klimop spreken we niet over patiënten maar over deelnemers. Deze sessie werd enthousiast gegeven door de eerstejaarsstudenten verpleegkunde van Thomas More. De deelnemers die de cursus kwamen volgen waren heel geïnteresseerd. Toen ik vroeg of ze dit in de toekomst zouden durven toepassen antwoordden ze eenduidig: “Ja absoluut, nu weten we wat we moeten doen!” Ook voor de studenten was het een leuke ervaring. Iemand zei zelfs: “mocht ik dit bij wijze van stage, elke week op een school moeten doen, met plezier.” Dit is zeker voor herhaling vatbaar”.

De docenten op Thomas More hopen via deze projectweek de studenten vooral enthousiast warm te maken voor de domeinen ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Dankzij de projectweek en deze actie zetten de studenten maar zeker en vast ook de organisaties zich in om de domeinen op een positieve wijze in de kijker te zetten. Kortom: #wij gaan ervoor…!