Persoonlijk zorgassistent (Begeleider PVB/PAB/BOB)

Jobomschrijving

Heb je een hart voor mensen en heb je zelf een warm hart? Wil je mensen helpen om hun leven uit te bouwen? Word dan een persoonlijk zorgassistent: je begeleidt en ondersteunt mensen met een handicap die een persoonsvolgend budget hebben (voor volwassenen) of die een persoonlijk assistentiebudget (voor minderjarigen) of een basisondersteuningsbudget hebben.

Concreet betekent het dat je mensen met een handicap hulp biedt die passend is om het dagelijkse leven te organiseren, zodat zij bijvoorbeeld zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Afhankelijk van wat de persoon met een handicap wil en kan, organiseer je hulp bij het huishouden, de persoonlijke verzorging, hobby's, de administratie, verplaatsingen, onvoorziene omstandigheden enzovoorts. Kortom, je ondersteunt in alles waar de beperking een belemmering vormt. Je uren zijn gevarieerd en hangen af van wat de persoon met een handicap vraagt. Soms werk je tijdens het weekend. Je kan voltijds werken, maar ook deeltijds.

Als persoonlijk zorgassistent kan je uiteraard goed met mensen omgaan. Je begrijpt de noden, bent enthousiast en kan de handen uit de mouwen steken.

Meer info over het takenpakket van een persoonlijk zorgassistent

 

Opleidingen

Er zijn geen diplomavoorwaarden verbonden aan de job.

Beschikken over de juiste competenties (flexibiliteit, discretie, respect voor privacy, zorgzaamheid, geduld) om samen de dagelijkse taken aan te vatten is in de meeste gevallen de enige en belangrijkste vereiste.

Afhankelijk van de situatie en/of de taken waarvoor men hulp vraagt, kan de budgethouder toch opleidingsvoorwaarden stellen (bv. diploma leraar, opvoeder, ergotherapeut, logopedist, opvoeder, verpleegkundige, enz.). De onderwijskiezer helpt je dan om de eventuele juiste opleiding te vinden.

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?